Vacances a Sa Marina de Valldemossa

Publicat el 08/20,2009

Aquest estiu per diferents motius decidírem no anar de viatge, encara que aquest any hem sortit a la Vall d'Aran i Berlín. A banda d'això, pensàrem en passar uns dies tranquils vora la mar i així ho férem. Hem tengut la sort de poder gaudir de cinc dies de total tranquil·litat a Sa Marina de Valldemossa.

Romandre allà cinc dies ens ha servit per descobrir una altra Mallorca, sense dubte la Mallorca com fou coneguda temps enrere com l'illa de la calma. Allà abaix, separats de la resta de l'illa per sis kilòmetres d'entravessades corbes, el temps transcorre amb un altre ritme, que ens fa imaginar com era la vida a la Mallorca d'abans.

De Port de Valldemossa Estiu '09

Al matí fins a les 7:00 – 7:15 no es sentia més que la remor de la mar, el port es trobava en calma absoluta. Però damunt les 7:15 començava la desfilada de pescadors, curiosament cap de major, endomassant la seva barqueta per anar a pescar. Molts havien de botar la barca per l'escar. Era interessant veure amb quina calma ho feien, i més interessant era encara veure la calma dels qui esperaven que l'únic escar que hi havia estigués lliure. Ens va sobtar el fet de no veure a cap pescador major, amb aquelles arrues tan característiques per l'empremta que la mar deixa en la pell dels pescadors. Com a molt tenien una seixantena d'anys i abundaven els pescadors d'una trentena d'anys. Així hi tot poguérem observar com la generació més vella ensenyava vells trucs als més joves que aquests escoltaven disciplinadament.

Després de poc més d'una hora de barques escar per avall i dins l'aigua; el silenci i tranquil·litat tornava a Sa Marina. No era fins les 9:30 que començaven a baixar els més joves de la família a veure si els grumers havien fet acte de presència i el seu bany es veia frustrat. De fet varem tenir dos dies complets per dedicar a la lectura i a passejar per Valldemossa i Banyalbufar degut a una plaga de grumers per bona part de la costa nord que es podien agafar a poalades.

De Port de Valldemossa Estiu '09

Així un matí el dedicarem a passejar pels carrerons de Banyalbufar i a llegir vora els escars del seu petit port, a l'ombra d'aquells penya-segats immensos i vora la remor d'un salt d'aigua que queia des de ben amunt. Al matí següent passàrem una estona a Valldemossa assaborint les seves coques i la manca de turistes de bon matí... En haver passat aquests dos dies l'aigua estava neta de grumers i llesta per capbussar-nos-hi. Careta i tub posats gaudírem com infants en descobrir el fons d'aquella mar que ens estava esperava des de feia dos dies. Peixos grisos amb matisos negres, blaus, verds, taronges i ulls vermells. Peixos no gaire porucs que nedaven plàcidament per davall nostre sense sentir-se amenaçats. I unes pedres i roques amb molsa i algues ataronjades que donaven color al fons de pedres i còdols.

I com és sabut després d'un bany no hi ha com reposar les energies i d'això nosaltres en sabem força: peix, vinet, gelat, cafetó... Bon menjar tant a ca nostra (és un dir) com al restaurant Es Port on fan una cuina excel·lent.

A les vuit del capvespre tornava a començar la desfilada de barques per l'escar, però aquesta vegada el pedrís esdevenia la zona d'oci del port on la mateixa gent, poca afortunadament, cada horabaixa a les vuit es reunia per veure la dansa de barques, un altre cop, de l'escar cap a mar endins. Aquesta vegada anaven a cercar calamars. Asseguts, teníem al davant els pescadors adobant els bots i per una altra la posta de Sol que enrogia les façanes de les poques cases de Sa Marina. Els colors de la posta eren tal com Salvador Galmés descriu en el seu Flor de Card: “...s'estergia retallada dins un fons rogenc, de bonissa lumínica, amb lo caire ribetejat d'un tall viu de flamarada”. A poc a poc el Sol anava acostant-se a la mar per llavors anà desapareixent veloçment un cop endevinat. Els bots romanien lluny del port però no suficientment per perdre'ls de vista i allà, un no molt lluny de l'altre, amb el crepuscle de fons, intentaven recollir qualque calamar que després assaboririen en arribar a port.

I així, entre mar i barques, capbussades, banys de Sol, llibres i fotografia passàrem aquests cinc dies a un ritme que ens mostrà que encara podem trobar racons a Mallorca que ens retornen a la que fou temps enrere l'illa de la calma.


Trackback URL

http://bloc.balearweb.net/trackback.php?id=75940

Leave a ReplyOne Response to Vacances a Sa Marina de Valldemossa  1. Visit Maria del Mar

    Hola! He trobat per casualitat aquest blog i m'agradaria demanar-te si em podries adjuntar dues fotografies on surten el meu pare i la meva padrina sortint a pescar. M'ha encantat llegir el teu relat i trobar aquesta preciositat de fotos. Gràcies.
    Maria del Mar
    P.D. Son les dues anteriors la paper d'enrremellar de les festes de la Beata!